En viktig skillnad i utseende mellan dåtid och nutid är att de gärdsgårdar som idag byggs av de som bemästrar hantverket ofta är prydligt byggda, med virke av hög kvalité. Förr, när gärdsgårdarna räknades i flera kilometer per gård, kunde en gärdsgård ibland se ganska så anskrämlig ut- funktionen var främst praktisk, inte estetisk. Därför var det inte alltid så noga med utseendet på gärdsgården, det var viktigare att den var funktionell, vilket är förståeligt. Närmare gården och platser där man ville göra gott intryck var man dock mer noggrann med att hägna en vacker gärdsgård. Där kunde man ibland också använda sig av andra gärdsgårdstyper, tex kortgärdsgård, som ibland ansågs vara lite "finare"än den vanliga gärdsgården.
Gärdsgård runt hage, fotograferad vid förra sekelskiftet.
Så, är det då någon skillnad på de gärdsgårdar som byggs idag mot de som byggdes förr? Enligt mig så är gärdsgårdar byggda på tradionellt sätt minst lika hållbara idag som de var förr, kanske till och med att de idag är lite mer välbyggda om de hägnats av en skicklig hantverkare, som ofta reser tusentals meter gärdsgård under ett år. En sak som däremot tydligt förändrats är vilken funktion gärdsgården fyller idag - det återkommer jag till framöver här i bloggen.
Vill du lära dig grunderna i gärdsgårdsbygge så rekommenderar jag dig att gå en kurs hos mig. Även om du inte ska bygga för egen del så ger det en god inblick i ett historiskt hantverk och du bidrar till att bevara hantverket för kommande generationer! Vårens och sommarens kursdatum är:
April
-fullbokad!
Maj
Grundkurs i gärdsgårdsbygge 10 maj kl 9-17. Hannagården, Sorunda
-bara ett par platser kvar!
-fullbokad!
Augusti
Fortsättningskurs, gärdsgårdar & grindar 9-10 aug. Bestorp, Vetlanda
Kurserna på Hannagården arrangeras i samarbete med Bilda Studieförbund. Du kan även läsa om kurserna på Bildas hemsida. Varje kurstillfälle rymmer 9 deltagare. För frågor och anmälan, kontakta mig på mikael [at] svenskagardsgardar.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar