tisdag 23 februari 2021

Kurser i gärdsgårdsbygge vår och sommar 2021

Intresset för att lära sig med om hur en traditionell gärdesgård byggs är stort, så vi kommer fortsätta med våra kurser i hantverket under 2021. Så om du vill lära dig hur du bygger en gärdesgård på gammalt vis, eller reser en gärdesgård, som vi brukar säga, så finns det flera kurser att välja på. Under 2021 har vi kurser i Stockholm, Uppland, Östergötland, Småland och Västergötland. 

På kursen går vi under dag ett igenom grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården samt övar grunderna. Under dag två finslipar vi våra kunskaper och bygger vi intensivt hela dagen. Dessutom övar vi på att hantera olika typer av svårigheter som kan uppstå under bygget samt gör en öppning in till gärdesgården, alternativt en stätta. Vi är utomhus hela kursen, arbetet är stundtals fysiskt ansträngande. 
Under kurserna lär du dig att binda en gärdsgård med vidjor av gran precis som man gjorde förr. Vi är noga vid att hålla fast vid de gamla metoderna och arbetet med materialet till gärdesgården utförs huvudsakligen med handverktyg under kursen.

Aktuella kursdatum:

10-11 april, Torekällbergets friluftsmuseum, Södertälje. Grundkurs.


8-9 maj, Aspentorpet, Stockholm. Fortsättningskurs (avancerad).


12-13 juni, Disagården, Uppland. Grundkurs.


28-29 augusti, Tisenö, Östergötland. Grundkurs.


18-19 september, Tärby, Västergötland. Grundkurs.


Kurserna hålls oftast på friluftsmuseum eller i traditionella gårdsmiljöer, där vi jobbar med att återskapa kulturmiljöerna. Där är gärdesgårdarna ett viktigt inslag för att ge en historiskt korrekt bild. 

Du kan läsa mer om kurserna och hur du gör för att anmäla dig på vår hemsida
Bilder från tidigare kurser följer här.Inga kommentarer: