Dags att bygga, och hur börjar man? Om du drar igång att hägna gärdsgård är det bra att tänka på att de första meterna du bygger är väldigt viktiga, slarvar du här blir hela bygget lidande. Som med det mesta alltså, slarv straffar sig i slutändan.
När det gäller starten är det är det viktigt att tänka på hur brant du vill att slanorna ska luta, gör du fel i början är det svårt att rätta till i efterhand. För att vara på den säkra sidan kan du spänna upp ett snöre som markerar lutningen på slanorna första 10-15 m, sedan går det av sig självt resten av bygget. Innan du drar igång bygget bör du planera var du vill ha grindar och öppningar. Tänk också på hur avslutningen ska se ut, om den ska gå ihop med en annan del av gärdsgården eller sluta mot ett hus eller med en stolpe.
Startpunkt för bygget varierar såklart, vanligast är kanske att du börjar vid en grindstolpe, tomtpinne eller infarten till tomten.
I bilden här ovan börjar bygget vid infarten till tomten, vilken sedan förstärktes med en kraftig stolpe i ene.
På mina kurser går jag igenom både början och avslut på gärdsgården, samt även hörn och svängar!
Och jag kan alltid påminna om boken jag nämnt tidigare, "Gärdsgårn i vårt landskap" av Sten Hagander, som tar upp byggteknik på ett pedagogiskt sätt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar