måndag 14 maj 2012

Om gärdsgårdsstörar

Jag använder oftast yxan när jag ska vässa gärdsgårdsstör. Det går såklart att göra med en sågklinga också. Men det väsnas inte lika mycket att stå med yxan. Här en ene-stör som vässas från tre sidor, en del lämnas obearbetad. Störarna barkas delvis eller randbarkas, eftersom det ska finnas möjlighet för fukt att lämna träet. Det går ju även bra att barka hela stören, vilket kunde vara vanligt förr när det skulle vara lite extra tjusigt. Det kräver dock mer jobb per stör.

Störarna kvistas sen grundligt men lite ojämn yta gör inget, det gör bara gärdsgården mer stabil. Och är det för perfekt ser det dessutom lite konstgjort ut i mina ögon.

Störarna bör vara runt 2 meter långa, lite beroende på vilken typ av gärdsgård du bygger. Vissa modeller av gärdsgårdar ska ha kortare störar, andra längre. Men det finns en poäng med att störarna har lite extra längd från början, när det så småningom är dags att sätta om gärdsgården så behöver du inte skaffa nya störar utan kan vässa om  de befintliga - ta bort det som är dåligt och återanvänd dom.

Kom ihåg att bygga med kortare störar konsekvent på ena sidan av gärdsgård när du bygger. Och som sagt, spetsa inte heller stören runt om, hur du ska vässa dem kan du läsa mer om här.

Det var dagens tips kring störar, nästa gång ska jag skriva lite om vidjor tänkte jag.

Inga kommentarer: