onsdag 25 februari 2015

Byggsäsongen igång!

Nu är årets byggsäsong inledd och ett första projekt i södra delen av landet är igång! Riktigt roligt att få komma igång att bygga, en del av materialet jag huggit under vintern kommer till användning nu. Mer om våra olika projekt följer under våren här på bloggen.

Idag är det plötsligt vårvibbar ute. Det varit ordentligt med snö under februari i min del av Sörmland och det har blivit mycket pulsande med såg och yxa i snö när jag gallrat ut undertryckt gran i olika skogsskiften, så det är härligt att se naturen vakna till liv igen efter vintern. I och med att säsongen är igång så blir det nu en hel del resor runt om i södra Sverige till olika byggprojekt. Vi kommer sätta upp gärdsgårdar både hos privatpersoner och i offentliga miljöer, många av arbetena i offentliga miljöer handlar om att bidra till att restaurera äldre odlingslandskap och kulturmiljöer, och där är gärdsgårdar uppsatta på traditionellt vis, anpassat till den lokala byggnadstraditionen, ett viktigt inslag.

Vill du lära dig mer om gärdsgårdar förr och nu samt pröva på hantverket praktiskt under en dag har vi ett flertal kurser att välja på under våren - aktuellt kursschema hittar du på vår hemsida, www.svenskagardsgardar.se . Under en kurs reser vi gärdsgård på gammalt vis - ingen spik eller skruv, ingen ståltråd, utan endast naturens eget material används, precis som det gjordes förr.

Här lite bilder från vinterns arbete med material, en och annan snödusch har det blivit i granskogen!


2 kommentarer:

Karin sa...

Hej. Använder du inte röjyxa när du tar ned granar? När jag var på kurs så hade kursledaren en sådan, och jag funderar på om jag ska köpa en egen. Använder du bara vanlig yxa och såg?

Mikael/ Svenska Gärdsgårdar sa...

Både och, mest yxa och såg, ibland åker motorsågen fram också men jag gillar när det är tyst i skogen och bara yxhuggen hörs!