torsdag 13 januari 2022

Lär dig bygga en gärdesgård på gammalt vis - våra kurser i traditionellt gärdsgårdsbygge 2022




Om du vill lära dig hur man bygger en riktig, traditionell gärdsgård har du hittat rätt. Vi fortsätter med våra populära kurser under 2022. Under 2021 kunde vi med lite anpassningar genomföra ett antal kurser under vår och sommar, bland annat var vi i Uppsala, Stockholm och Vetlanda. Du kan läsa mer om hur våra kurser går till på vår hemsida: 

www.svenskagardsgardar.se


Under våren och sommaren 2022 kommer vi ha kurser på följande datum och platser:

25-26 mars TOREKÄLLBERGET. 2-dagarskurs i gärdesgårdsbygge. Intensivkurs fredag - lördag på Torekällbergets friluftsmuseum i Södertälje. Under kursen lär du dig grunderna i traditionellt gärdesgårdsbygge och utvecklar  kunskaperna under två dagar. Vi bygger under en kursen ny gärdesgård till en av hagarna som djuren på området betar i.


29-30 april DISAGÅRDEN. 2-dagarskurs  i gärdesgårdsbygge. Intensivkurs fredag - lördag där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge och utvecklar dina kunskaper under två dagar. På kursen arbetar vi med att hägna in hagar och odlingar på friluftsmuseumet Disagården i gamla Uppsala. Kursen arrangeras i samarbete med Upplandsmuseet.  


27-28 maj VETLANDA. 2-dagarskurs  i gärdesgårdsbygge. Intensivkurs där du lär dig grunderna i gärdesgårdsbygge, samt utvecklar dina nya kunskaper under två dagar. Vi reser under kursen en traditionell småländsk gärdesgård och fortsätter hägna in och återställa det småländska kulturlandskapet med grindar och gärdesgårdar.   


11-12 juni TÄRBY. 2-dagarskurs i gärdesgårdsbygge. Intensivkurs i Tärby utanför Borås. Under kursen kommer vi arbeta med att hägna in en fårhage samt göra en traditionell öppning in till hagen. Du lär du dig under kursen att bygga en traditionell gärdsgård med virke från gårdens egna skog. På gården bedrivs ett småskaligt ekologiskt jordbruk.  



På kursen går vi lär du dig grundläggande moment och historik, byggförberedelser, beredning av material till gärdsgården samt övar grunderna. Vi kommer sedan finslipa kunskaperna genom intensivt byggande. Dessutom övar vi på att hantera olika typer av svårigheter som kan uppstå under bygget samt gör en öppning in till gärdesgården, alternativt en stätta. Inga förkunskaper krävs, däremot ska du ha vana vid att arbeta med handverktyg. Vi är utomhus hela kursen, arbetet är stundtals fysiskt ansträngande. 

Inga kommentarer: