tisdag 3 juni 2008

Förberedelser

Ett gärdsgårdsbygge bör alltid börja med vissa grundläggande förberedelser- mäta ut byggsträckan, röja marken där gärdsgården ska stå och beräkna hur mycket material
som behövs.

Imorn, onsdag, sätter själva hägningen igång, gårdagen blev alltså en dag av förberedelser. Jag har dock "redan förberett en del" som tv-kockarna brukar säga. Här är byggsträckan där jag mäter upp byggriktningen genom att sätta störar i marken och måtta med lina och tumstock. 40 meter lång kommer gärdsgården bli.

Allt material är på plats, handkluvna senvuxna slanor från Jämtland samt enestörar från Gotland. Vi ska också använda oss av en del enestörar hämtade från markägarens egna mark, och de samlade vi in igår. Nu återstår att rensa, spetsa samt kapa dom till lämplig längd.
När vi är klara med det kommer de se ut som på bilden här under.
Under gårdagen förberedde jag också marken ytterligare genom att slå en del av arbetsytan med lie, gräset har hunnit bli rätt högt och skymmer sikten lite. Enarna på bilden ovan kommer från en hagmark som en gång i tiden var mycket vacker, sedan kom granen och tog över och många enar torkade ihop och dog. Någon som vet mer om denna enesjuka? Jaja, förhoppningsvis går en del av dessa hagmarker att återställa framöver.
Nu återstår att se hur arbetet går imorgon. Det ska bli soligt och fortsatt varmt så det lär bli svettigt att stå och spetta hål för störarna!

1 kommentar:

Staffan "du vet vem" sa...

Om du bara kan se min iver. Jag sprudlar, skälver och fullkomligt vibrerar! Har väntat på att få se fysiska resultat av engagemang, att få se hur något växer fram allt eftersom ansträgningarna känns allt mer sekundära. Det primära är att få gå loss med armar, ben, händer.. "..axlar, knän och tår" Vi ses på Södra. " - Du å ja' Alfred, Du å ja'"