fredag 14 februari 2014

Gärdsgårdar förr och idag - är det någon skillnad?

Fortfarande byggs det många nya gärdsgårdar runtom i landet. Hantverket har glädjande nog fått en renäsanns och är inte lika hotat idag som det var för ett tiotal år sedan. Men finns det någon skillnad på de gärdsgårdar som byggs idag, och de som byggdes runt förra sekelskiftet, när trä-gärdsgårdar var ett dominerande inslag i det svenska odlingslandskapet?

En viktig skillnad i utseende mellan dåtid och nutid är att de gärdsgårdar som idag byggs av de som bemästrar hantverket ofta är prydligt byggda, med virke av hög kvalité. Förr, när gärdsgårdarna räknades i flera kilometer per gård, kunde en gärdsgård ibland se ganska så anskrämlig ut- funktionen var främst praktisk, inte estetisk. Därför var det inte alltid så noga med utseendet på gärdsgården, det var viktigare att den var funktionell, vilket är förståeligt. Närmare gården och platser där man ville göra gott intryck var man dock mer noggrann med att hägna en vacker gärdsgård. Där kunde man ibland också använda sig av andra gärdsgårdstyper, tex kortgärdsgård, som ibland ansågs vara lite "finare"än den vanliga gärdsgården.

Gärdsgård runt hage, fotograferad vid förra sekelskiftet. 


Så, är det då någon skillnad på de gärdsgårdar som byggs idag mot de som byggdes förr? Enligt mig så är gärdsgårdar byggda på tradionellt sätt minst lika hållbara idag som de var förr, kanske till och med att de idag är lite mer välbyggda om de hägnats av en skicklig hantverkare, som ofta reser tusentals meter gärdsgård under ett år. En sak som däremot tydligt förändrats är vilken funktion gärdsgården fyller idag - det återkommer jag till framöver här i bloggen.

Vill du lära dig grunderna i gärdsgårdsbygge så rekommenderar jag dig att gå en kurs hos mig. Även om du inte ska bygga för egen del så ger det en god inblick i ett historiskt hantverk och du bidrar till att bevara hantverket för kommande generationer! Vårens och sommarens kursdatum är:

April
Grundkurs i gärdsgårdsbygge 12 april kl 9-17. Hannagården, Sorunda
-fullbokad! 

Maj 
Grundkurs i gärdsgårdsbygge 10 maj kl 9-17. Hannagården, Sorunda
-bara ett par platser kvar! 

Grundkurs i gärdsgårdsbygge 11 maj kl 9-17. Hållsta såg, Gnesta
-fullbokad! 

Augusti 
Fortsättningskurs, gärdsgårdar & grindar 9-10 aug. Bestorp, Vetlanda


Kurserna på Hannagården arrangeras i samarbete med Bilda Studieförbund. Du kan även läsa om kurserna på Bildas hemsida. Varje kurstillfälle rymmer 9 deltagare. För frågor och anmälan, kontakta mig på mikael [at] svenskagardsgardar.se

Inga kommentarer: