måndag 11 augusti 2014

Trä förr och nu

Senvuxet trä  - gran


Inte så senvuxet trä  - gran


Senvuxet trä, eller undertryckt trä, har du kanske hört talas om. Har du inte det så ta dig en titt på bilderna här ovan. Senvuxet trä är det som visas på den övre bilden, och motsatsen till senvuxet syns på bilden under. Gissa vilket som håller bäst? (Ledtråd = virket har samma dimensioner. Räkna årsringarna så får du en uppfattning om trädets ålder.)

Långsiktig planering var förr nyckelordet i många sammanhang. Skog brukades oftast med mer ansvar än vad som är fallet idag.  Men under 1900-talet och fram till idag har tyvärr mycket av det ansvarsfulla tänkandet inom skogsskötsel försvunnit. Om inget radikalt inträffar i synen på skogskötsel kan vi nog tyvärr räkna med att virke av den kvalité som visas på bilden överst blir alltmer sällsynt framöver.

Hur vet man då vad som håller bäst? Detta var allmänt vedertagen kunskap förr i tiden, men idag är det si och så med den kunskapen. Bra virke ger bra produkter, och ska du bygga någonting i trä utomhus som du vill ska hålla längre än nåt år framåt så måste träet vara motståndskraftigt mot röta.  Förr valdes trä till byggnader, till exempel dörrar och fönster, med stor omsorg. Kärnvirke till fönsterbågarna och senvuxna stockar till timmerstommen. De skulle inte hålla 10 år, inte 20 år utan 100 år. Minst. Kompakt trä som garanterat håller många decennier längre än de nya fönsterbågarna du köper på ett större byggvaruhus.

När det gäller gärdsgårdarna så sattes de förr i mån av tillgång på virke av rätt kvalitét. Eneträ användes till störar (de upprättstående stolparna) där ene fanns tillgängligt (södra Sverige t o m Dalälven, ungefär), och senvuxen gran till slanorna (de horisontellt sluttande längre stammarna). Gärdsgården skulle ju stå så länge som möjligt eftersom det är ett arbetskrävande jobb att sätt upp en gärdsgård.

Numera sätts de gärdsgårdar som byggs av kunniga hantverkare med trä av god kvalité, prydliga och välbyggda. Om du funderar på att sätta upp en egen gärdsgård (eller någon annan träbyggnation) på tomten, var noga med kvalitén på virket, vare sig du tänker göra arbetet själv eller tar in en yrkesman för arbetet. Då vet du att du inte behöver byta ut skadat virke efter bara några år.

En gärdsgård som stått länge - och står ett tag tillInga kommentarer: